• 0652 065 021
  • info@edusparx.nl

Persoonlijke aandacht en grote groepen

Persoonlijke aandacht en grote groepen

Hoe kan je als docent persoonlijke aandacht geven aan een groep van 90 leerlingen/studenten?
Er ligt een fors gat tussen die ‘persoonlijke aandacht’ en ‘een groep van 90 leerlingen’. Klopt.

En misschien zijn de tips open deuren, maar soms helpt het in ieder geval mij om daaraan mijn inspiratie te scherpen.

Hier zijn enkele strategieën die je kunt overwegen.

  1. Kleine groepsactiviteiten: Verdeel de groep in kleinere subgroepen, zodat je gemakkelijker interactie kunt hebben met elke subgroep. Dit kan tijdens de les of in de vorm van groepsopdrachten buiten de les plaatsvinden.
  2. Gebruik technologie: Maak gebruik van online platforms, zoals forums, e-mail of chatgroepen, waar studenten vragen kunnen stellen en discussies kunnen voeren. Dit stelt studenten in staat om individueel met jou te communiceren.
  3. Spreekuren: Organiseer regelmatig spreekuren waarin studenten individueel of in kleine groepen bij je kunnen langskomen om vragen te stellen, feedback te krijgen of verdere uitleg te ontvangen.
  4. Actieve deelname aan de les: Moedig studenten aan om actief deel te nemen aan de les door vragen te stellen en deel te nemen aan discussies. Hierdoor kun je hun begrip beter inschatten en gerichter hulp bieden.
  5. Peer teaching: Laat studenten elkaar helpen en onderwijzen. Dit kan de last van persoonlijke aandacht verdelen en studenten kunnen veel leren door les te geven.
  6. Gebruik formatieve beoordeling: Maak gebruik van formatieve beoordelingstechnieken, zoals quizzen, korte opdrachten en peer review, om snel inzicht te krijgen in het begrip van individuele studenten en hun behoeften.
  7. Persoonlijke feedback: Geef regelmatig feedback op het werk van studenten, zodat ze weten waar ze staan en hoe ze kunnen verbeteren.
  8. Individualiseer leerdoelen: Moedig studenten aan om hun eigen leerdoelen te stellen en werk samen met hen om een leertraject op maat te ontwikkelen.
  9. Gebruik assistenten: Als dat mogelijk is, werk samen met assistenten of mede-docenten om persoonlijke aandacht te geven. Ze kunnen helpen bij het beantwoorden van vragen en individuele begeleiding.
  10. Wees toegankelijk: Zorg ervoor dat studenten weten hoe ze contact met je kunnen opnemen en wanneer ze dat kunnen doen. Bied meerdere manieren om vragen te stellen, zoals e-mail, chat of persoonlijke ontmoetingen.

Het is belangrijk om te beseffen dat persoonlijke aandacht niet altijd betekent dat je elk individu evenveel tijd geeft. Het gaat erom dat je de noden van studenten begrijpt en probeert hen de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben om succesvol te zijn in je cursus.

Met dank aan chatGPT

edusparx

Inspirator Onderwijs & ICT, E-learning, Moodle-specialist, docent in het VO en altijd geïnteresseerd in nieuwe uitdagingen.

Laat je bericht achter