• 0652 065 021
  • info@edusparx.nl

The Question: Presteren of schoolbank-hangen

The Question: Presteren of schoolbank-hangen

Belonen we onze leerlingen met een volgend leerjaar als ze per dag zo’n zes uur in de schoolbank hangen of verdienen ze hun beoordeling door goed te presteren? That’s the question!


Klaar als je werk én af is én op niveau is

Een beetje een open deur en ook gechargeerd, maar een uitdagende basis om op voort te bouwen. En dan maar direct toekomstbestendig: vakoverstijgend, korte workshops in plaats van les, zelf plannen, een brede range aan werkvormen, eigen verantwoordelijkheid voor de gang van zaken, een helder gevulde elektronische leeromgeving en last but not least: opdrachten digitaal laten ‘afvinken’ bij een projecthelpdesk als de opdracht ook daadwerkelijk op niveau is.
En daar ligt het antwoord op de vraag uit de titel: je hebt aan de eisen voldaan als je werk én af is én op niveau is!


Gaaf om te zien

Wat een geweldig project! Gemotiveerde, hard- en zelfstandig werkende leerlingen, mooie prestaties en veel, heel veel energie! Dit smaakt dus naar meer.

Kennis en vaardigheden werden aangeboden middels korte workshops die parallel werden aangeboden. De leerlingen konden niet ieder alle workshops bezoeken: informatie delen in de groep was dus cruciaal. Dat gold ook voor de uitwerking van de opdrachten: er was niet genoeg tijd om als groep sequentieel de opdrachten uit te voeren. Taken moesten worden verdeeld: wie maakt de persberichten, wie zorgt voor de enquêtevragen, de afname ervan en de uitwerking in Google Spreadsheet, wie bereidt de interviews voor, neemt ze af en wie doet de montage van de video etc.

En als het resultaat niet op niveau was, dan kreeg de groep die middag nog extra tijd om verbeteringen door te voeren. Pas als het ‘in orde’ was, werd de opdracht afgevinkt. En als alles van die dag was afgevinkt, mochten ze naar huis.


De leerlingen kunnen het, nu de docenten nog

Leerlingen zijn prima in staat om zelfstandig en serieus te werken aan een product en daarover eigen regie te voeren. Het vraagt van de docenten om vertrouwen in de leerlingen én om ’n andere mindset: de docent schept de randvoorwaarden en de leerling kiest daarin de eigen weg. Een mooie koers voor het komende jaar!

En als je nog wat huiverig bent kan deze reactie van leerlingen jou wellicht over de streep trekken.
Docent: “OK, jullie zijn klaar voor vandaag, jullie mogen naar huis”.
Leerling: “Eh nee, we blijven nog even doorwerken, mag dat?”

Leerlingen die je aan het einde van de schooldag het gebouw uit moet knuppelen, wanneer heb jij dat voor het laatst meegemaakt?

edusparx

Inspirator Onderwijs & ICT, E-learning, Moodle-specialist, docent in het VO en altijd geïnteresseerd in nieuwe uitdagingen.

Laat je bericht achter