• 0652 065 021
  • info@edusparx.nl

Onleesbare handschriften

Onleesbare handschriften

Soms heb je dat: antwoorden op toetsvragen die onleesbaar zijn. Niet elke student schrijft helder en duidelijk, zal ik maar zeggen (dit geldt overigens ook voor docenten, maar dat terzijde).

Wat ook duidelijk is, is dat ná het basisonderwijs aan leerlingen geen structurele schrijfles gegeven wordt. En alleen maar zeggen: “hij moet netter schrijven” is daarom niet zo zinvol.

Om toch leesbare antwoorden terug te krijgen bij bijvoorbeeld een toets biedt Moodle een fraaie oplossing.


Stappenplan

🔷 Maak in Moodle een digitale toets aan met maar één open vraag. Als ‘vraagtekst’ vermeld je: “Zie het uitgedeelde proefwerk.” Of zoiets. Je kunt natuurlijk ook de tekst van de toets copy-pasten in het vak waar de vraag gesteld wordt.

🔷 De student typt alle antwoorden op de schriftelijke vragen in dat ene antwoordtekstvak: leesbaar dus!

Omdat de student de antwoorden intypt in de beveiligde en afgeschermde digitale toetsomgeving van de school is digitale fraude nagenoeg uitgesloten. De ICT-afdeling moet dit natuurlijk wél op orde hebben (voor chromebooks en voor laptops/pc’s is dat overigens prima te regelen).

🔷 Aan het einde van de toets levert de student het antwoord (dus de antwoorden op de schriftelijke vragen) digitaal in. Het antwoord is direct beschikbaar voor de docent (niet meer toesturen per e-mail of delen in GoogleDrive of middels een USB-stick uit de vorige eeuw) en de student kan er ná inleveren niet meer bij.

Win-win dus en nooit meer gezeur over wat er nu eigenlijk precies is opgeschreven. Je vraagt je bijna af waarom dit niet altijd zo wordt georganiseerd.

edusparx

Inspirator Onderwijs & ICT, E-learning, Moodle-specialist, docent in het VO en altijd geïnteresseerd in nieuwe uitdagingen.

Laat je bericht achter