• 0652 065 021
  • info@edusparx.nl

Dictee in een digitaal jasje

Dictee in een digitaal jasje

Het dictee als werkvorm is niet nieuw. Sinds jaar en dag worden spellingsregels en interpunctie op deze manier afdoende geoefend. Je gunt je er niet altijd de tijd voor, maar dat hoeft ook niet!

Twee vragen opgenomen in Dictation

Binnen het digitaal leerplatform Moodle kun je de activiteit H5P-Dictation gebruiken (natuurlijk in het Nederlands!).
Je neemt een zin voor het dictee op normaal tempo op. Daarna neem je deze nogmaals op, maar nu langzaam / vertraagd.

De leerling klikt op de eerste blauwe knop en krijgt de zin op een normaal tempo te horen krijgt. Hij of zij schrijft de zin op. Eventueel kiest de leerling ervoor om de tekst nogmaals, maar nu langzaam uitgesproken, te beluisteren.

Na afloop worden de ingevulde zinnen automatisch nagekeken.

Opties

Er zijn verschillende opties.
De langzame versie van de gesproken tekst is optioneel. Jij stelt in hoe vaak de leerling een zin mag afspelen, of interpunctie wel of niet wordt meegeteld in het eindresultaat en jij kunt besluiten of typefouten niet meetellen, half meetellen of helemaal meetellen in het eindcijfer.

Voorwaardelijk vervolg

Je kunt de uitslag gebruiken om leerlingen die dat nodig hebben te voorzien van extra uitleg en oefenmateriaal, bijvoorbeeld als er een cijfer wordt gescoord beneden de 6,5.

Met H5P-Dictation kun je als talendocent elke dag een minidictee organiseren met een minimum aan werk aan jouw kant en maximum effort aan de kant van de leerling.

Elke dag spelling oefenen, hoe gaaf is dat!

edusparx

Inspirator Onderwijs & ICT, E-learning, Moodle-specialist, docent in het VO en altijd geïnteresseerd in nieuwe uitdagingen.

Laat je bericht achter